Hoe onderhoud je een houten snijplank?

_

Hout is een natuurproduct

 

Naast zijn unieke tekening bezit hout ook een antibacteriële werking. In het hout zijn er natuurlijke stoffen zoals tannines aanwezig die ervoor zorgen dat bacteriën er niet goed kunnen gedijen. Dit maakt het een uitstekend materiaal om te gebruiken in de keuken. Voor snijplanken zijn relatief harde houtsoorten met fijne poriën zoals beuk, notenhout, kersen, perenhout, … het best geschikt.

 

Maar hout leeft. Afhankelijk van vochtigheid en temperatuur kan het uitzetten en krimpen. Hierdoor kunnen op termijn scheurtjes ontstaan. Maar goed onderhoud kan dit voorkomen.

Reiniging

 

Het schoonmaken van een houten snijplank gaat het best wanneer deze goed is geolied. Het is belangrijk om de plank telkens onmiddellijk na gebruik te reinigen. Hiervoor gebruik je (warm) water en een zachte spons of schoteldoek. Afwasmiddel is niet per se nodig gezien de antibacteriële werking van het hout. Wanneer u toch graag afwasmiddel gebruikt, moet u de plank wel wat vaker met olie behandelen. Droog de plank direct na het reinigen goed af en laat ze rechtopstaand drogen. Indien ze voorzien is van rubberen voetjes mag je ze ook plat laten drogen.

Regelmatig onderhoud

 

Wanneer de plank droog aanvoelt, is het tijd om een nieuw laagje olie aan te brengen. De procedure is heel eenvoudig. Druppel wat olie op de plank en gebruik een proper vodje of keukenpapier om de olie in de plank te wrijven. Laat enkele uren drogen en wrijf de eventuele overtollige olie weg met wat keukenpapier.

Gebruik enkel geur- en smaakloze olie. Olijfolie en dergelijke kunnen ervoor zorgen dat de plank niet meer fris ruikt. Minerale olie of druivenpitolie werkt het best. Notenolie kan ook, maar let op voor mensen met allergieën.

Groot onderhoud

 

Het is aangewezen om de plank af en toe eens diep te reinigen, zeker wanneer u ze intensief gebruikt. Sprenkel het sap van een halve citroen of een paar eetlepels witte azijn op de plank en smeer het oppervlak hier goed mee in. Vervolgens bestrooit u de plank met een drietal eetlepels (zee)zout en dit wrijft u over het oppervlak heen. Laat de plank zo een kwartier rusten.

 

Spoel dan de plank grondig na en droog nadien zorgvuldig af. Laat ze nu goed uitdrogen. Ten slotte behandelt u haar met een ruime hoeveelheid olie (1 à 2 eetlepels) zoals hierboven beschreven.